lørdag 5. september 2009

DEN BARMHJERTIGE SAMARITAN


Preken på Frelsesarmeen i Askim søndag 6. september 2009

Dette hellige evangelium står skrevet hos evangelisten Lukas, i det 10. kapittel, fra vers 25 til 37; i Jesu navn:
Da sto en lovkyndig fram og ville sette Jesus på prøve. "Mester," sa han, "hva skal jeg gjøre for å arve evig liv?" "Hva står skrevet i loven?" sa Jesus. "Hva leser du der?" Han svarte: " Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din kraft og av all din forstand, og din neste som deg selv." Da sa Jesus: "Du svarte rett. Gjør det, så skal du leve." Men han ville rettferdiggjøre seg selv og spurte Jesus: "Hvem er så min neste?" Jesus tok dette opp og sa:
"En mann var på vei fra Jerusalem ned til Jeriko. Da falt han i hendene på røvere. De rev klærne av ham, skamslo ham og lot ham ligge der halvdød. Nå traff det seg slik at en prest kom samme vei. Han så ham, men gikk utenom og forbi. Det samme gjorde en levitt. Han kom, så mannen og gikk rett forbi. Men en samaritan som var på reise, kom også dit hvor han lå, og da han fikk se ham, fikk han inderlig medfølelse med ham. Han gikk bort til ham, helte olje og vin på sårene hans og forbandt dem. Så løftet han mannen opp på eselet sitt og tok ham med til et herberge og pleiet ham. Neste morgen tok han fram to denarer, ga dem til verten og sa: 'Sørg godt for ham. Og må du legge ut mer, skal jeg betale deg når jeg kommer tilbake.'
Hvem av disse tre synes du nå viste seg som en neste for ham som ble overfalt av røvere?" Han svarte: "Den som viste barmhjertighet mot ham." Da sa Jesus: "Gå du og gjør som han".
Slik lyder Herrens ord!


Liknelsen om den barmhjertige samaritan, er en av de mest kjente liknelsene Jesus fortalte. Sammen med fortellingen om den fortapte sønn, står denne som en påle i bevisstheten til alle som har vært innom en søndagsskole eller en god, gammeldags kristendomstime. Men disse fortellingene står seg ikke bare som en del av et pensum; de hører med til verdenslitteraturen. Både i kraft av sin egen autoritet som fortellinger, men også som inspirasjon til andre fortellinger. Det kunne derfor vært spennende om noen vil forske på hvor mange romaner, skuespill eller noveller – eller dikt, for den del! – som har hentet sine motiver bare fra disse to liknelsene.
Denne søndagen er det altså den barmhjertige samaritan som er tema. Eller?
For søndagens tekst er ikke bare liknelsen om den barmhjertige samaritan. Kanskje er den ikke engang først og fremst liknelsen om den barmhjertige samaritan. For den liknelsen er bare en del av teksten. Den egentlige teksten, den egentlige fortellingen, det er fortellingen om et møte mellom Jesus og en fariseer. Han ”ville sette Jesus på prøve”, leste vi, og når det ikke lyktes ved første forsøk, forsøkte han seg igjen. Han stilte først et spørsmål, som Jesus svarte på. ”Hva skal jeg gjøre for å arve evig liv?”
La oss gjøre et lite opphold her.

Er det ikke noe kjent med det spørsmålet? Har vi ikke hørt det før, i forbindelse med Jesus? Er det ikke en annen fortelling om en som stiller dette spørsmålet? Jo da, og den står i Lukas-evangeliet, den også. Den er fortellingen om ham som vi gjerne kaller ”den rike, unge mann”. Vi leser fra Lukas 18:
”Et medlem av Rådet kom og spurte ham: «Gode mester, hva skal jeg gjøre for å arve evig liv?» Men Jesus sa til ham: «Hvorfor kaller du meg god? Ingen er god uten én – det er Gud! Du kjenner budene: Du skal ikke bryte ekteskapet. Du skal ikke slå i hjel. Du skal ikke stjele. Du skal ikke vitne falskt. Hedre din far og din mor.» Han svarte: «Alt dette har jeg holdt fra jeg var ung.» Da Jesus hørte det, sa han til ham: «Én ting mangler du enda: Selg alt du eier, og del ut til de fattige. Da skal du få en skatt i himmelen. Kom så og følg meg!» Men da mannen hørte dette, ble han dypt bedrøvet, for han var svært rik.
Da Jesus så hvor bedrøvet han ble, sa han: «Hvor vanskelig det er for dem som eier mye, å komme inn i Guds rike! Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn det er for en rik å komme inn i Guds rike.» «Hvem kan da bli frelst?» sa de som hørte på. Han svarte: «Det som er umulig for mennesker, er mulig for Gud» (v.18 – 26).


En lovkyndig – et medlem av rådet. To menn med det samme spørsmålet. To menn fra den samme gruppen; landets og folkets elite. Men to ulike måter å spørre på. Den lovkyndige i dagens tekst spør fordi han vil sette Jesus på prøve – medlemmet av rådet i den andre teksten spør fordi han føler seg selv satt på prøve. Hos den ene er dette et intellektuelt spørsmål – hos den andre er det eksistensielt.
Begge spør, og begge får svar som er hentet fra loven.

Så vender vi tilbake til det som er dagens tekst:
Slik jeg leser denne første delen av samtalen, bærer den preg av å være lite mer enn en intellektuell øvelse. Men så vil ikke den skriftlærde gi seg med det. Han ”ville rettferdiggjøre seg selv”, heter det i teksten – han ville begrunne hvorfor han hadde stilt et spørsmål han visste svaret på. Derfor stiller han et oppfølgingsspørsmål: Hvem er så min neste? Det er dét jeg egentlig lurer på, skjønner du, Jesus!

Kanskje prøvde han å legge opp til en ny diskusjon der han og Jesus kunne utveksle synspunkter, tanker og refleksjoner. Hvis seminarer kunne frelse verden, er jeg sikker på at både sult og sykdom hadde vært utryddet for lengst.
”Hvem er min neste? – Hvem er det som egentlig er min neste?”
Da er det Jesus svarer med liknelsen om den barmhjertige samaritan. Og i denne liknelsen legger han inn det som må ha vært oppfattet som – og kanskje også ment som! – en rød klut: Den eneste aktøren i dette dramaet som levde opp til moselovens forventninger – den loven enhver jøde var forpliktet på – var en samaritan; en som ikke var regnet som jøde; en som en jøde ikke ville ha noe med å gjøre; en som var regnet som uren, både hva rase og tro angikk.

For hvem var samaritanene?
De var betraktet som Israels skamplett. Etter delingen av riket under kong Rehabeam dannet ti av de 12 stammene et eget kongerike nord i landet. Dette riket fikk byen Samaria som hovedstad. Men i 722 f.Kr. ble nordriket erobret av assyrerne, og folket ble ført vekk. De ti stammene forsvant rett og slett fra jordens overflate; ett av de eldste og mest effektive eksempler på etnisk rensning som historien kan fortelle om. Men noen ble igjen, og noen fra andre folkeslag ble ført inn i landet, og slik oppsto folket samaritanene. Et blandingsfolk med en blandingsreligion.
Hvorfor valgte Jesus en mann fra dette folket som ”helt” i sin fortelling? Var det for å provosere? Eller var det for å formidle noe om å være inkludert i Guds rike; inkludert i Guds kjærlighet? Jeg tror vi vet svaret.
”Rød og gul og hvit og svart,
er det samme har han sagt.
Jesus elsker alle barna på vår jord.”


Lukas-evangeliet er på mange måter ”samaritansevangeliet” i Det nye testamente. Her finner vi fortellingen om da Jesus ble avvist i en samaritansk landsby ”fordi han ansikt var vendt mot Jerusalem”. Vi kan ta med litt av den fortellingen: ”Da disiplene Jakob og Johannes fikk høre dette, sa de: «Herre, vil du at vi skal by ild fare ned fra himmelen og fortære dem?» Men han snudde seg og talte strengt til dem. «Dere vet ikke hva ånd dere er av,» sa han. «For Menneskesønnen er ikke kommet for å ødelegge menneskeliv, men for å frelse.» Så dro de til en annen landsby (kap. 9, v. 54-56).

Men det er også her vi finner fortellingen om de ti spedalske – og den ene som kom tilbake og takket: ”På reisen til Jerusalem dro Jesus gjennom grenselandet mellom Samaria og Galilea. Da han var på vei inn i en landsby, kom ti spedalske menn imot ham. De ble stående langt unna og ropte: «Jesus, mester, forbarm deg over oss!» Han så dem og sa: «Gå og vis dere for prestene!» Og mens de var på vei dit, ble de rene. Men én av dem kom tilbake da han merket at han var blitt helbredet. Han lovpriste Gud med høy røst, kastet seg ned for Jesu føtter med ansiktet mot jorden og takket ham. Denne mannen var en samaritan. Jesus sa: «Ble ikke alle ti rene? Hvor er da de ni? Var det ingen andre enn denne fremmede som vendte tilbake for å gi Gud æren?» Og han sa til ham: «Reis deg og gå! Din tro har frelst deg» (kap 17, v. 11 – 19).

Og det er her vi finner liknelsen om den barmhjertige samaritan!

La oss vende tilbake til ham nå.
Jesus gjør et poeng av at han er en samaritaner.
Fra vår egen medievirkelighet vet vi at når etnisk opprinnelse nevnes om noen, er det negativt ment. Da sier man ikke bare noe om en person, men en hel gruppe. Det var ikke noe kompliment på Jesu tid å bli omtalt som samaritaner. I Joh 8, 48 sier jødene til Jesus: «Har vi ikke rett når vi sier at du er en samaritan og en besatt?» Samaritan var et skjellsord. Men i Jesu liknelse holdes han fram som et eksempel.

Samaritanen var den tredje som passerte den overfalte mannen. Jesus sier ikke noe om de to første sin etniske opprinnelse. Det behøver han ikke. De var jøder. Ja, ikke bare det, men de var knyttet til det gudstjenestelige arbeidet, den ene som prest, den andre som levitt.
De var begge jøder. De kjente begge loven. De var en del av det religiøse establishment; en prest og en levitt. Han som var overfalt, var også jøde. Han var en av dem. En av deres egne. Men de stanset ikke opp. Den ene gikk i bue utenom; den andre gikk rett forbi. De så ham, men de gjorde ikke noe.
Den gjorde derimot den tredje. Samaritanen. Den fremmede. Den foraktede. Den utstøtte.
Kjente han loven? Det vet vi ingenting om. Men han handlet i pakt med lovens forventninger. Han stilte opp for et menneske i nød. Han så ikke til rase eller religion. Han så bare et menneske. Han så bare et menneske som led. Han så bare et menneske som hadde lidd overlast. Derfor stilte han opp. Derfor tok han ansvar.
Det er på mange måter hele fortellingen. Legg merke til at Jesus hele tiden holder liknelsen på det allmennmenneskelige plan. Det er ingen avstikkere til himmelen, for å si det slik. Ingen henvisninger til loven. Bare en fortelling som en mann som blir overfalt og ranet, om medmenneskelig kulde – eller i hvert fall frykt for og uvilje til å involvere seg, men også om medmenneskelig ansvar fra en kant man ikke skulle vente det.

Jesus har fortalt sin liknelse, og nå kommer konklusjonen: ”Hvem av disse tre synes du nå viste seg som en neste for ham som ble overfalt av røvere?”
Jeg tror den lovkyndige var brydd, der han sto. Jesus hadde avslørt ham. ”Hvem ER min neste?” var spørsmålet han hadde stilt. ”Hvem VISTE seg som en neste?” er Jesu motspørsmål. Jo, han var nok brydd. Men han måtte jo svare; det var han som hadde startet denne samtalen. ”Han svarte: - Den som viste barmhjertighet mot ham."
Så er vi ved veis ende.
Hva er budskapet fra Guds ord denne søndagen? At vi skal stanse opp når vi møter noen som er blitt slått ned eller slått ut? At vi skal ta ansvar for våre medmennesker?
Jo, slik kan liknelsen leses. Det er en del av Jesu budskap. Å tro på Jesus, handler også om å ta ansvar for sine medmennesker. Gi dem den hjelpen de trenger. Stille opp for dem.

La meg fortelle en liten anekdote. Etter en naturkatastrofe i en walisisk gruvelandsby, ble man enige om å organisere hjelpearbeidet etter de forskjellige menighetene i byen. Den anglikanske presten tok hånd om sine får, metodistpresten om sine, pateren om sine. Men da alle hadde gått til sine ”flokker”, sto det fremdeles en nokså stor gruppe igjen. Da skal en liten, kvinnelig frelseskaptein ha stilt seg opp: - Dere som ikke hører til noe sted, kan bli med meg, sa hun.

Hva var det hun sa? Selv om du ikke tilhører en gruppe, hører du til i Guds rike. Dere som ikke hører til noe sted – jeg vil gjerne tilhøre dere. For vi tilhører alle Gud og Guds rike.

Ære være Faderen og Sønnen og Den Hellige Ånd,
én sann Gud, fra evighet og til evighet.
Amen!

Ingen kommentarer: